Tapahtumat

Intti tutuksi leiri Russarössa

Maanpuolustuskoulutusleiri kehitysvammaisille Hangon Russarö 24.5.-26.5.2019  Kirkkonummen kehitysvammaisten tuki ry järjesti leirin yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n/ Meripuolustuspiirin kanssa.

Tänä vuonna leiri oli täysin erilainen kuin aikaisemmat leirit, sillä leiripaikka sijaitsi saaressa ja majoitus oli kasarmilla. Venekuljetukset saareen armeijan kalustolla olivat uutta ja ennen kokematonta.

IMG_0664.JPG

Mukana oli 14 leiriläistä, 8 ryhmän vetäjää ja leirinjohtaja. ”Armeijaleiri” järjestettiin 17. kertaa. Leiriläiset saapuivat bussilla Hankoon. Troolisatamassa olivat alukset odottamassa. Jännittävä merimatka Russaröön alkoi välittömästi, kun varusteet ja leiriläiset oli ”pakattu” aluksiin. Merellä nousi sankka sumu, joka lisäsi matkan jännittävyyttä.

Perille päästyä käynnistyi varusteiden jako ja samalla leiriläiset jaettiin 3 ryhmään. Ryhmät siirtyivät kolmeen tupaan ja pääsivät vaihtamaan siviilivaateet armeijanvarusteisiin vauhdikkaasti. Odotettu leiriviikonloppu miesporukalla pääsi alkamaan.

Mahdollisuus osallistua leirille on vain kerran vuodessa, yhden viikonlopunajan ja kokemus on monelle leiriläisille ainutkertainen.

IMG_0673.JPG

Kurssinvetäjänä toimi Thorolf Sjölund ja ryhmänvetäjinä Ari Hyttinen, Vesa Mäki-Jussila, Kari Oikonen, Osmo Paasonen, Martti Romsi, Heikki Savioja ja Magnus Sjölund koko leirin.

Ohjelmassa oli sotilaskoulutusta, marssiharjoituksia, laser-ammuntaa, tarkkuusheittoa, ensiapu rasteja, linnakealueeseen tutustumista, meripelastuskoulutusta ja tulen sytytys ja sammutus harjoitus.

Uutena osana leiriläisten koulutusta oli meripelastuskoulutus. Merikuljetuskurssilaiset hoitivat kaikki kuljetukset saareen ja saaresta pois ja järjestivät myös hyvin havainnollisen 4 vaiheisen meripelastusesityksen harjoitustehtävineen.

Ensiapukouluttaja toimi Mirja Sjöberg Suomen Punaisen Ristin Ensiavusta. Ensiavun apuvälineinä hänellä olivat Anne-nukke ja sydämentahdistaja 1 rastilla. Rasteilla 2 ja 3 toimivat ryhmänvetäjät Heikki Savioja, Vesa Mäki-Jussila. Jokainen leiriläinen pääsi vuorollaan harjoittelemaan taitavia toimenpiteitä ensiavun antamisessa. 

IMG_0678.JPG

1 rasti: Elvytys, sydäniskurilla.

2 rasti: Tajuttoman ensiapu.

3 rasti: Suuren verenvuodon tyrehdytys.

IMG_0694.JPG

Leirillä päästiin toiminnan lisäksi myös herkuttelemaan. Sotilaskotiin päästiin nauttimaan ”sotkun” munkeista ja muista virvokkeista. Illalla grillattiin makkaroita hiiligrillissä.

Sunnuntaiaamu aloitettiin lipunostolla ja Suomensotalipun kunnioituksella, niin kuin leirillä asiaan kuuluu.

Tälläkin kertaa leiriohjelmaan kuuluivat kilpailut. Nyt kilpailtiin pelastusliinan heittossa ja laser-ammunnassa. Kilpailuista odotetuin oli laser-ammunta. Osallistujat saivat tähdätä laser-aseella maalitauluihin ja osumia saatiin.

Loppupuhuttelussa leirin johtaja Thorolf Sjölund kiitti, niin leiriläisiä kuin ryhmänvetäjiä, hyvässä hengessä vietetystä leiriviikonlopusta. Myös leirin parhaat suoritukset ja tulokset palkittiin seuraavasti: Pelastusliinan heitossa paras oli Tommy Röös ja laserammunnan paras Ville Kivinen, joka oli ensimmäistä kertaa mukana ryhmässä. Lisäksi palkittiin leirinosallistujista paras yhteishengenluoja Jarno Nordling ja tämän leirin paras tsemppaaja Aki Helle, heidät palkittiin pokaaleilla.

IMG_0676.JPG

Mukaan lähtö Ulvilasta Hangon saaristoon oli Villen toive, sillä hän on ”merikarhu". Onneksi ohjaaja Kari Oikonen lähti mukaan ja näin matka Russaröhön onnistui. Merikarhulla Ville tarkoitti sitä, että hän on ollut mukana kaljaasi Ihanan miehistössä sen valmistumista alkaen. Kaljaasi Ihana on vapaaehtoistyönä vuonna 2010 rakennettu kaksimastoinen purjelaiva Luvialla.  

 

Leiriläiset olivat tälläkin kertaa tyytyväisiä onnistuneeseen leiriin. 13 leiriläistä antoi täydet 5 pistettä ja yksi 4 pistettä.  Kaiken kaikkiaan leiriläiset olivat erittäin tyytyväisiä leiritoimintaan ja pitivät erityisesti siitä, että vauhtia ja sotilaallisuutta oli riittävästi ja ensiapukoulutuksessa kaikki saivat mahdollisuuden yrittää antaa ensiapua sekä ennen kaikkea osallistua joka rastiin.

  

Sää oli ennusteista huolimatta perjantaina ja lauantaina suotuisa, mutta sunnuntaina sää ei ollut parhaimmillaan, vaan vettä satoi, viima oli kova ja kylmä. Tuulinen ja iltaisin hieman koleahko sää ei haitannut leiriläisiä, sillä sellainen kuuluu saariston elämään.

 

 

-Tuula Sjölund